Vraag nu jouw 'Kortingskaart Groot Gezin' aan!

Elk gezin met 3 of meer kinderen heeft recht op een 'Kortingskaart Groot Gezin'. Vraag ze nu aan!

Wil je ook volgend jaar genieten van korting op trein? Vraag dan tijdig je nieuwe kortingskaarten aan!

Dat je als lid van de Gezinsbond voordelig gebruik kan maken van het openbaar vervoer hoeven we jou ongetwijfeld niet meer te vertellen… Ook jij vond vermoedelijk al de weg naar je plaatselijke afgevaardigde om Lijnkaarten, Go Passen, Key Cards of Rail Passen met korting op je lidkaart waarmee je spaart aan te kopen.

Ook de kortingskaarten voor het openbaar vervoer zijn een begrip bij gezinnen met drie of meer kinderen, die best de geldigheidsduur van hun kortingskaarten in de gaten kunnen houden. Heel wat kortingskaarten dienen immers voor het eind van dit jaar hernieuwd te worden…

Vanaf begin november kan je via je plaatselijke afgevaardigde kortingskaarten voor het volgende jaar aanvragen. Wil je weten bij wie je in jouw afdeling terecht kan? Neem dan een kijkje op www.gezinsbond.be/kortingskaarten.  

Let op: omdat wij niet op de hoogte zijn van recente wijzigingen in gezinssamenstellingen en het gebruik van de kortingskaarten van jouw gezinsleden en omdat je sowieso bij elke aanvraag de nodige bewijzen moet toevoegen, kunnen wij de te vervangen kortingskaarten niet automatisch vernieuwen. De aanvragen kunnen dus enkel op jouw initiatief gebeuren!

Wat heb je voor deze aanvraag nodig?

 • Een formulier gezinssamenstelling, gelegaliseerd door de dienst bevolking van jouw gemeente (bij je plaatselijke afgevaardigde of via www.gezinsbond.be/kortingskaarten kan je het formulier bekomen)
 • voor kinderen van 18 tot 25 jaar: attest van kinderbijslag
 • 6 euro (voor de administratieve kosten)

Op welke kortingen geeft de kortingskaart recht?

 • 50% korting op individuele treintickets van de NMBS
 • 50% korting op een 10-rittenkaart vast traject van de NMBS
 • Korting via sommige lokale besturen en privé-initiatieven die spontaan korting geven aan grote gezinnen en deze kortingskaart als bewijsstuk aanvaarden
 • In het buitenland bij musea.  Dit komt vaak voor in Spanje, Frankrijk en Italie

Nog vragen of meer informatie nodig?

Neem dan gerust contact op met

Enkel op afspraak en na 17u

Isabelle Maes
Goedendaglaan 137
8500 Kortrijk

056/25.67.80 of maes.is@telenet.be

Heeft mijn gezin recht op kortingskaarten?

Alle gezinnen met drie of meer eigen kinderen hebben recht op kortingskaarten. De ouders uit die gezinnen behouden levenslang dat recht behalve wanneer ze uit de ouderlijke macht ontzet werden.

Uiteraard bestaan op deze basisregel heel wat uitzonderingen: ook heel wat gezinnen die niet aan de voorwaarde (drie of meer kinderen hebben) voldoen, hebben namelijk recht op kortingskaarten. We zetten de meest voorkomende uitzonderingen op een rijtje. 

 • Onder “eigen kinderen” worden binnen het reglement van de kortingskaarten ook adoptiekinderen verstaan.
 • Nieuw samengestelde gezinnen die bestaan uit drie of meer kinderen hebben ook recht op kortingskaarten. Enkel de ouder met drie eigen kinderen heeft levenslang recht. De ouder met minder dan drie eigen kinderen heeft tijdelijk recht op een jaarkaart zolang minstens één van de kinderen recht heeft op een kortingskaart.
 • Kinderen die in het kader van een co-ouderschapsregeling halftijds bij elke ouder verblijven, tellen in beide gezinnen mee voor het bepalen van het recht op kortingskaarten.
 • Ook pleegkinderen tellen mee voor het bepalen van het recht op kortingskaarten. Zo kan een gezin met minder dan drie eigen kinderen tijdelijk recht hebben op jaarlijkse kortingskaarten indien er op dat ogenblik in het totaal drie kinderen tot het gezin behoren.
 • Kinderen met een handicap tellen dubbel bij het bepalen van het recht op kortingskaarten. Deze kinderen behouden ook na hun vijfentwintigste verjaardag het recht op kortingskaarten.

Zie je door de bomen het bos niet meer of ziet jouw gezinssituatie er net iets anders uit zodat je na het lezen van dit artikel nog niet weet of je al dan niet recht hebt op kortingskaarten? Aarzel dan niet om jouw gezinssituatie voor te leggen aan je plaatselijke afgevaardigde of aan onze centrale dienst (via kortingskaarten@gezinsbond.be, 02-507 89 56).

Vanavond gaan we uit? We hebben een oppas nodig!

Heb je graag eens een avondje helemaal voor jezelf? Je volgt Avondonderwijs of je wil er eens tussenuit? Onze kinderoppasdienst staat voor je klaar. Hier zijn alvast 3 goede redenen om voor onze babysitters te kiezen: We kennen de oppassers. Elk van hen heeft een gesprek gehad met onze coördinator en een basisvorming. Via het vaste tarief van € 5 per uur zijn zowel de babysitter als jouw kind(eren) uitstekend verzekerd. Met jouw lokale coördinator heb je altijd een aanspreekpunt.

Onze coördinator is Nancy Verhaeghe, Lisbloemstraat, 3, 8501 Bissegem. Zij is bereikbaar via kod.kortrijk@hotmail.com

oppassers

Zin om te helpen?

Sofie vertelt over de vrijwilligers van de Gezinsbond. Over hun talenten, hun activiteiten, hun plezier en hun gedrevenheid.